Hónap: 2015 március

Leave a reply

Nevetni kell

a széteső tér-idő kontinuitás elaggott dallamait hallgatom
kettős-köröket rajzolnak körém mint ha létezésünk mindig
csak digitális volna nulla vagy egy

nevetnikell

(tovább…)Leave a reply

Versgatyó

mint régi filmen látható
habot szel sok sok szép hajó
s árbócán leng a versgatyó
ott büszkén leng a versgatyó

versgatyó

(tovább…)Leave a reply

Oksa

persze a mosoly
hogy minden rendben
oksa a világ és benne minden
hirdetik ezt bár hitük nincsen

OKSA

(tovább…)Leave a reply

Írhatsz

kit érdekel ki énekel
s mit mond ma a költő

Irhatsz

(tovább…)Leave a reply

Drónok harca 2.

avagy a huszonegyedik századi háborúk főpróbája Kelet Ukrajnában.

A kijevi hadsereg kudarcában legnagyobb súllyal ez a légi információszerzési fronton elszenvedett katasztrofális vereség játszotta a döntő szerepet. A szakadárok nagy tömegben használták a drónokat és nem csak speciális katonai kialakítású eszközöket, hanem olcsó, könnyen beszerezhető kisméretű, kamerás repülőszerkezeteket. Ezek hatótávolsága behatárolt, de a szakadárok ezeket a kis drónjaikat közvetlenül a „frontvonalakon” vetették be, és a cikk első részében leírt taktika mellett nincs is szükség túl nagy távolságokban folytatott felderítésre. Sokkal inkább a valósidejű és pontos megfigyelés a lényeg, erre pedig kiválóan alkalmasak.

(tovább…)Leave a reply

Drónok harca 1.

avagy a huszonegyedik századi háborúk főpróbája Kelet Ukrajnában.

Az elmúlt bő egy év során Kelet-Ukrajnában lezajlott harcok megítélése nem könnyű feladat. Az ukrán kormányerők vereségét a nyugati média lényegében egyetlen okkal indokolja, az oroszok beavatkozásával. E magyarázat szerint, bárhol is kerültek fölénybe az ukrán csapatok nagyon hamar ott termett néhány szakadárnak álcázott orosz katonai alakulat, megfelelő hadifelszereléssel, és visszaszorították őket. A történelem során többször megtörtént már az, hogy egy viszonylag jól felszerelt és drasztikus létszámfölényben lévő reguláris hadsereg alul maradt a küzdelemben egy szedett-vedett népfelkelő sereggel szemben, különösen akkor, ha azt egy harmadik fél is hatékonyan segítette. Ez hihetőnek is hangzik, de van, amire nem ad megfelelő választ.

(tovább…)Leave a reply

A nyulak és rókák.

Ha valaki egy kicsit is figyelmesen olvasgatja a napi híreket, és nem rest utána is nézni egy-két hírnek, akkor nagyon érdekes dolgokat találhat. Engem konkréten a világgazdaság állapotáról szóló vélekedések és a lehetséges jövőkép érdekelt. Azt hiszem a legtöbb olvasóm, hozzám hasonlóan nem túl képzet, ezen a területen. De ez nem baj, ugyanis ahogy olvasgattam, arra jöttem rá, hogy mások sem azok. Még azok sem, akik hivatásszerűen ezzel foglalkoznak, ugyanis olyan egymásnak teljesen ellentmondó szakvélemények vannak, amelyek alapjában kérdőjelezik meg számomra a közgazdaságtant, mint objektív tudományt. Egyre inkább az a véleményem, hogy egy szemfényvesztés áldozatai vagyunk, amikor a gazdasági szakemberek a statisztikáikkal és grafikonjaikkal megpróbálnak bennünket meggyőzni arról, hogy valami mérhető, kiszámítható dologról beszélnek.

(tovább…)Leave a reply

50

Néhány napja elhatároztam, hogy mai napon változtatok… ugyanis az ember születésnapja erre mindig jó alkalom. Nekem pedig most egészen kerek szülinapom van, amelynél alkalmasabb kevés van a számvetésre és életem továbbgondolására.

(tovább…)Leave a reply

Egy kilenc éve írt levélből…

Néhány gondolat…egy 2006-ban írt levelemből:

Ha elfogadjuk azt, hogy az irodalom (és benne a költészet) több mint az egyén önmegismerésének az egyik útja, és az alkotások (még akkor is, ha ezek teljesen alanyiak*) mások, a “KÖZ” számára is értékkel bírnak, akkor azt is joggal el kell várnunk ezek létrehozójától, hogy legyen markánsan megfogalmazott, jól megalapozott véleménye az őt körülvevő világról. Sőt, mivel érzékenyebb lélek mint az adott közösséget alkotó emberek többsége, (hiszen ezért művész) akkor a véleményének is kifinomultabbnak kell lennie. 

(tovább…)