Kezdődik?

Több mint négy éve írtam erről http://temenos.hu/?p=498, aztán három éve is http://temenos.hu/?p=599, azóta húzódik a dolog, de hogy lesz az biztos. Talán tényleg hamarosan. Hogy mi? A nagy világgazdasági összeomlás.
Az az összeomlás, amihez képest a múlt századi nagy gazdasási válság 29-től, csak egy kisebb döccenésnek fog tűnni. Ami közös lesz az akkori és a most kialakuló válságban, hogy megoldás hasonló lesz. Akkor a hagyományos aranyalapú pénzügyi rendszer vált tarthatatlanná, most pedig az 1913-tól kialakított hitelpénz rendszer, mert a világ jelenlegi pénzállományának legalább 2/3-ára nincs valós fedezet, vagyis ez a pénz „el fog égni”, de lehet, hogy a ¾-e.
 Hogy mi jön utána? Nem tudom. Talán valami virtuális pénz. Esetleg egy olyan rendszer, amelyben elkülönül egymástól a tartós befektetési (értékmegőrző) pénz és a „napi bevásárláshoz” használható csere pénz, amely lehet csak bizonyos ideig fog érvényes lenni a kibocsátása után (2-6 hónap) utána gyakorlatilag értéktelenné válik ha nem költik el. Ez utóbbira azért lesz szükség, mert semmilyen más jelenleg ismert pénzügyi lehetőség nem nagyon maradt a válság kezelésére, a világ országainak jó részében. Ezzel a rákényszerített költekezéssel beindítható, fenntartható lehet a gazdasági működőképesség, a nagyobb országokban akár városi pénz kibocsátással, de lehet regionális, tartományi pénz is, amely csak az adott területen belül érvényes. (Most is működnek hasonló helyi pénzek sok helyen.)
Persze lehet, ismét találnak valami megoldást a válság elkendőzésére, az íj tovább feszítésére a pénzügyi guruk, de van egy szám, ami mostanában sokat „előjön” ez pedig a 6825, és ez a szám a Dow Jones index várható mélypontjára vonatkozik, mint jóslat. Hát majd meglátjuk. lehet hamarosan.